قطع مازوت نیروگاه منتظرقائم/ دودو‌غبار از آسمان رخت بر بست‌

مصوبه مهم دولت چهاردهم برای قطع سوخت مازوت در تعدادی از نیروگاه‌های کشور از جمله نیروگاه منتظر قائم استان البرز موجب شده تا از امروز یکشنبه، دود و غبار از آسمان رخت بر بسته و ساکنان منطقه و اطراف نفس راحتی بکشند.
- اخبار استانها -

به گزارش تجارت نفت به نقل از خبرگزاری تسنیم از کرج، ساکنان استان پرجمعیت البرز در این سال‌ها افزون بر آلاینده های متحرک از دود ناشی از برخی صنایع و تاسیسات صنعتی مانند نیروگاه منتظر قائم شهرستان فردیس رنج می‌بردند که اقدام به موقع دولت چهاردهم یکی از منافذ مهم آلاینده را بست.

این نیروگاه با چهار واحد بخار، 6 واحد گازی و سه واحد سیکل ترکیبی با ظرفیت تولیدی معادل هزار و 800 مگاوات برق، تامین کننده سه درصد برق کشور است و سوخت مصرفی نیروگاه منتظر قائم از ابتدا مازوت سوز بوده که بعدها با همکاری یک شرکت داخلی از سال 77 تاکنون سوخت گاز نیز در جریان سوخت‌رسانی نیروگاه قرار گرفته است، اما مشکل از زمانی حاد شد که در فصول سرد سال به دلیل نیاز مبرم شهری به گاز طبیعی و عدم تکافوی سهمیه گاز طبیعی تخصیص یافته برای همه مصارف خانگی، صنعتی و تجاری، نیروگاه مجبور به استفاده از سوخت‌های جایگزین مازوت و گازوئیل شده که سهم بسزایی در آلودگی محیط زیست دارد.

گرچه تا کنون اقدامات موقتی برای کاهش آلایندگی نیروگاه تدبیر و اجرا شده، اما نتوانسته از مشکلات بزرگ موجود بکاهد و آلایندگی نیروگاه تا جایی پیش رفت که اواخر دی ماه سال گذشته شیر مازوت این نیروگاه پلمب شد تا دی اکسید گوگرد ناشی از سوخت مازوت آسیب کمتری به سلامت شهروندان وارد کند.

اگر نسبت به فعالیت این نیروگاه در همان سال‌های اولیه و سهیم شدنش در آلودگی هوای استان البرز سخت‌گیری می‌شد، شاید مردم سی ویکمین استان کشور مجبور نبودند طی این سال‌ها اینقدر هزینه برای آلودگی هوا که حتی در بسیاری از مواقع کار را به تعطیلی مدارس و ادارات می کشاند، بپردازد،اما چالش مهم نیروگاه منتظر قائم مربوط به استفاده از سوخت مازوت و گازوئیل به ویژه در فصل زمستان است که آلودگی هوا را چند برابر می کند، جایگزینی کامل سوخت گاز و حذف مازوت و گازوئیل مهمترین مطالبه مردم برای ادامه فعالیت نیروگاهی است که با گسترش ساخت و سازها، امروز در مجاورت محل زندگی آنها قرار گرفته و سهم قابل توجهی در آلودگی هوای فردیس و کرج دارد.

گرچه گفته می‌شود منابع متحرک یعنی وسایل نقلیه شخصی و عمومی عامل 70 درصد آلودگی هوا شمرده می شوند و منابع ثابت که نیروگاه نیز در این دسته جای دارد 30 درصد در آلودگی هوا سهم دارند، با این حال اما آلایندگی نیروگاه منتظر قائم برای جمعیت فردیس که مهاجرت های گسترده جمعیت آن را افزوده است، خطر بزرگی محسوب می‌شد.

سالانه 16 میلیون تن مازوت برای تولید برق در کلانشهر اراک مصرف می‌شود که این امر، مشکلاتی برای زندگی و حیات مردم این استان و همچنین سایر استان‌ها نظیر تهران ، البرز و اصفهان ایجاد کرده است، بنابراین با دستور رییس جمهور برای حفظ سلامت مردم استفاده از مازوت در نیروگاه‌ها ممنوع شد.

آلاینده‌های ناشی از مازوت نه تنها باعث افزایش بیماری‌های تنفسی، قلبی‌ وعروقی در جمعیت اطراف می‌شوند، بلکه محیط زیست و منابع طبیعی را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهند. دی‌اکسید گوگرد و اکسیدهای نیتروژن حاصل از احتراق مازوت در هوا واکنش‌های شیمیایی پیچیده‌ای را ایجاد کرده و به تشکیل ذرات معلق ریز و باران‌های اسیدی منجر می‌شوند که اثرات مخربی بر جنگل‌ها، خاک و حتی آب‌های سطحی دارد.

در ماده 18 قانون هوای پاک آمده است، وزارت نفت مکلف است حداکثر تا سه سال پس از لازم‌الاجرا شدن قانون هوای پاک که در سال 96 تصویب شده سوخت تولیدی کشور از جمله بنزین، نفت‌گاز، نفت‌کوره و نفت‌سفید را مطابق با استاندارد ملی مصوب عرضه کند. سازمان حفاظت محیط زیست مکلف است از تولید سوخت غیراستاندارد جلوگیری کند. کارخانه‌ها برای استفاده از مازوت باید روزانه و محدود مجوز بگیرند و در صورت تجویز لزوما باید از مازوت‌های استاندارد استفاده کنند، امر نظارت بر استفاده این موضوع بر عهده سازمان حفاظت محیط زیست است.

همچنین وزارت نیرو مکلف است نسبت به توسعه، تولید و عرضه انرژی‌های تجدیدپذیر و پاک بهینه به‌ نحوی اقدام کند که حداقل 30 درصد افزایش سالانه ظرفیت مورد نیاز برق کشور از انرژی‌های تجدیدپذیر تأمین شود. در ماده 19 قانون هوای پاک، شفاف تصریح شده که حداقل 30 درصد برق کشور باید از انرژی تجدیدپذیر که می‌تواند شامل انرژی بادی، انرژی خورشیدی ، انرژی آبی انرژی امواج انرژی هیدروژن و امثال آن باشد، استفاده از آنها موجب کاهش مصرف فرآورده‌های نفتی و اشتغالزایی شده و میزان آلایندگی محیط زیست را نیز کاهش می‌دهد؛ اما متاسفانه این ماده قانونی رعایت نمی‌شود.

اتنهای پیام/.